Bekijk de documentaire: www.ineuropa.nl aflevering: “1992 Bosnië en de waarheid”. Schrijf een verslag over deze documentaire. Leg in je verslag duidelijk uit wat de verschillen in opvatting zijn in de twee verhalen van de journalist die zijn land verliet en van degene die bleef.
Ik heb de documentaire ''1992 Bosnië en de waarheid'' gekeken. De Bosnische-Servische journalist ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken was voor hem te gevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland. Ondertussen 17 jaar later, onderneemt hij een reis langs zijn voormalige collega's. Hij heeft een lijst met vragen. Hij vroeg aan ze waarom zij wel bleven, dat hij serieus probeerde te weten te komen wat hun belang was en of zij dat ook opschreven. Met deze vragen kon je je af stellen of er iets bestaat als de absolute waarheid.
De andere journalisten, die daar zijn gebleven, hebben de keuze gemaakt om daar te blijven en hebben er niet aangedacht ooit te gaan vluchten.
Geert Mak en Goran Trkulja reizen gezamenlijk terug naar Nederland. Ze denken na over de eeuw die achter hun ligt en de rol van de geschiedenis daarin. Ze vragen zich af: ''Als iets geschiedenis is geworden, is het daarmee dan ook de waarheid?''
Ik vond het een mooie uitzending vanuit het perspectief van servische journalisten. Het is erg om te zien wat deze oorlog met andere betrokkenen heeft gedaan, gezien vanuit het perspectief van de journalisten, die elk op eigen wijze de waarheid konden vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten