Malala (14) door hoofd geschoten wegens vrijheidsstrijd voor meisjes.
Op 9 oktober 2012 keerde Malala in de bus terug van school toen ze werd neergeschoten door de Pakistaanse Taliban. Het 14 jarige meisje voerdecampagne voor de rechten op onderwijs voor meisjes in de noordwestelijke Swat-vallei.
Malala Yousafzai is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. In 2009 hield ze een weblog bij op de website van de BBC. In de vorm van een dagboek schreef ze over de gewelddadigheden van de Taliban in de Swat-vallei, waar sinds de machtsovername door de Taliban in 2007 meisjes worden uitgesloten van school.
Een woordvoerder van de radicaal-islamistische groepering zei dat zij Malala Yousafzai herhaaldelijk hadden gewaarschuwd zich niet tegen de Taliban te keren. Omdat zij hier niet naar luisterde pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar waardoor ze zwaargewond raakte door een kogel in haar hoofd en haar hals.
Op 10 oktober hebben artsen met succes de kogel uit het hoofd van Malala weten te verwijderen. Een team van het leger en burgerchirurgen behandelden Malala in een militair ziekenhuis in Peshawar. Het duurde uren om de kogel uit de nek van het meisje te verwijderen, omdat er complicaties waren. Volgens de woordvoerder herstelt het meisje, maar is ze nog steeds bewusteloos.
Maandag 15 oktober is het meisje overgevlogen naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Het Britse ziekenhuis biedt geïntegreerde zorg aan kinderen die aan ernstige verwondingen lijden.
De Britse artsen die de neergeschoten Pakistaanse Malala Yousafzai behandelen zijn 'onder de indruk van haar veerkracht'. De medisch directeur van het het ziekenhuis in Birmingham, David Rosser, heeft dat dinsdag gezegd. Volgens Rosser gaat ze vooruit, maar is het gevaar nog niet geweken en heeft ze nog een hele lang weg te gaan.
Gordon Brown, de voormalige premier van Groot-Brittannië en speciaal gezant voor onderwijs bij de Verenigde Naties heeft 10 november uitgeroepen tot 'Malala Dag'. Op deze datum is het precies één maand geleden dat de 15-jarige Malala Yousafzai werd neergeschoten door de Taliban omdat ze in Pakistan naar school ging. Brown nodigt iedereen ter wereld uit om op 10 november stil te staan bij deze gebeurtenis en daarmee steun te geven aan de vrijheid van onderwijs voor vrouwen in de gehele wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten